Adama van Scheltemastraat 1 | Krimpen aan de Lek
WAT IS TRIMMEN?

Scheren, knippen en effileren (inkorten)

Bij deze trimtechniek wordt het haar ingekort. Poedels, Maltezers Yorkshire terriërs en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model. Voor het scheren wordt een professionele honden tondeuse gebruikt, met verwisselbare scheerkoppen en opzetkammen (variërend van 1 mm t/m 23mm). Voor het knippen van Poedels (en andere honden met dit vachttype) wordt een rechte scherpe schaar gebruikt. Maltezers (en andere honden met dit vachttype) worden vaak ingekort met een enkele effileerschaar.

Vaak wordt er gecombineerd, een deel scheren en een deel knippen.  Over het algemeen komen honden 4 tot 8 maal per jaar in de trimsalon.

Uitdunnen

Het uitdunnen wordt gebruikt bij het modelleren van het overvloedig haar door middel van een dubbele effileerschaar. Deze trimtechniek wordt meest gebruikt bij spaniels en spanielachtige vachten, zoals Setters en Retrievers. Deze honden komen zo’n 2 tot 4 maal per jaar in de salon.

Plukken

De meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste haarlaag met wortel en al met de hand verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Na een plukbeurt blijft de onderste laag (de ondervacht) staan.

Wanneer u dit zou nalaten, loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terecht komt. De vacht kan alleen geplukt worden als deze “rijp” is. Het plukken is dan niet pijnlijk. Men helpt ze dan juist af van een hinderlijk jeukende vacht. De meeste plukhonden komen 2 tot 4 maal per jaar.

Strippen

In plaats van 2 keer per jaar kort plukken (alleen de onderlaag blijft zitten) is het mogelijk om de honden 4 keer per jaar (of meer) te plukken, te strippen. Hierbij wordt de bovenvacht verdeeld in meerdere lagen. Die lagen hebben dan een verschillende haarleeftijd. Meestal 2 lagen met een leeftijdsverschil van 12 weken. Telkens wordt de buitenste laag eraf geplukt en daar zit dan weer een jongere laag onder. Ze wisselen elkaar af. Dit heeft als voordeel dat de hond er altijd verzorgd bij loopt, zo blijft hij beter in model.

Wassen

Vaak wordt er beweerd dat een hond niet gewassen hoeft te worden. Dit is niet waar, want elk soort hond wordt vuil. Zand, stof, oude huidschilfers, uitlaatgassen, etc. hechten zich aan de vacht en huis en zorgen ervoor dat de vacht van uw hond vies ruikt en er niet mooi uitziet. Daarbij kan een vervuilde huid ook nog een oorzaak zijn van jeuk en/of huiduitslag.

Vaak wordt ook beweerd dat het wassen van uw hond slecht zou zijn voor zijn vacht/huid. Dit is ook zo, als u niet de juiste producten gebruikt. Hiervoor heeft men hondenshampoo ontwikkeld, speciaal afgestemd op de pH-waarde van de huid van de hond. Mensenshampoo (ook baby-shampoo) heeft een sterk ontvettende werking wat de natuurlijke vetlaag , die de huid van de hond beschermd, helemaal afbreekt.

Naast vuil verwijderen is het wassen van honden ook zeer handig bij het versnellen van de verharing tijdens de ruiperiode. Door het wassen gaan de haarzakjes open en worden de “dode” haren sneller losgelaten.

Vrijwel alle honden worden tijdens hun trimbeurt ook gewassen, maar er zijn ook honden die specifiek alleen voor het wassen komen. Bekijk de video van Jaap die enkel voor een wasbeurt (en nagels knippen) komt!

Borstelen, kammen, ontklitten & ontwollen

Elke hond moet geborsteld en/of gekamd worden, al dan niet voorafgaand aan een trimbeurt. Gebeurt dit niet, gaat de vacht vaak klitten. Honden komen dus in de trimsalon voor een extra goede kam- en borstelbeurt, maar ook voor het verlossen van klitten.

Met ontwollen wordt door middel van een speciale hark de onderwol tussen de dekharen uitgekamd.

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden zijn veel te zien in de trimsalon.

In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last hebben van vocht dan van kou…lang haar blijft lang nat. Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is, maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen.

MAAK EEN AFSPRAAK >>>

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT…

Uw pup in de salon

Katten trimmen

Vlooien